Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?
Elektrikli araçların bataryalarının şarj edilmesi için elektrik enerjisi sağlayan bir altyapı unsurudur.
Elektrikli araç sahipleri, araçlarının bataryasının dolumunu yapabilecekleri elektrikli araç şarj ünitelerine (Eşarj) ihtiyaç duyarlar. Türkiye’de 81 ilde halka açık olarak kullanılabilen Eşarj istasyonları kurulmakta ve bu istasyonların sayısı giderek yaygınlaşmaktadır. Aynı zamanda elektrikli araç şarj üniteleri, bireysel kullanım için kişilerin evlerine kurulabilir.
Elektrikli Şarj İstasyon Ünite Çeşitleri Nelerdir?
Elektrikli araç şarj istasyonu üniteleri, farklı şarjlanma türlerine sahiptir. Şarj istasyonları ile iki farklı şebeke kullanılır: Alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC).
1. Alternatif Akım (AC)
Standart ev prizlerini de içine alan AC şebekeleri, elektrikli bir aracı şarj etmenin en ucuz yolu olmasına rağmen bu işlem uzun zaman alır. AC tipi şarj istasyonlarında şebekeden gelen alternatif akım, araç üzerindeki bir dönüştürücü yardımıyla doğrusal akıma çevrilerek bataryaya iletilir. Ancak AC şebekelerinde şarj hızı, istasyonun çıkış gücüne ve araçtaki dönüştürücünün kapasitesine bağlı olarak değişir.
Birden fazla ve farklı elektrikli araç kullanıcısı olan; kurumunuza, inşaat projenize, sitenize veya apartmanınıza, paylaşımlı kullanımlı şarj üniteleri kurdurabilirsiniz. Elektrikli araç sahipleri, yönetiminizin sağlayacağı Eşarj kartlarıyla araçlarını bu özel ünitelerde şarj edebilirler.
2. Doğru Akım (DC)
Yüksek hızlı şarj olarak da bilinen DC istasyonları, 1-4 saat arasında tam dolum gerçekleştirebilir. Bu süre, aracın batarya kapasitesine ve DC şarjlanma gücüne göre değişkenlik gösterir. Şebekedeki alternatif akım, istasyon üzerinde doğru akıma dönüştürülür ve araç bataryasına iletilir.
Neden Elektrikli Şarj İstasyonu Kullanmalıyım?
Elektrikli şarj istasyonu kullanmanın birçok avantajı vardır.
Küresel iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için en temel çözüm fosil yakıt tüketiminin sonlandırılmasıdır. Fosil yakıtlarının neden olduğu iklim krizi ve çevre kirliliğini önlemek için tüm dünya seferberlik içindedir.
Elektrikli ve hibrit araçlar da bu yüzden giderek yaygınlaşıyor. Ayrıca, elektrikli araçlar düşük yakıt ve bakım maliyetleri, yüksek verimlilik seviyeleri ile giderek daha fazla tercih ediliyor.
Elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte ilk akla gelen soru “Elektrikli aracımı nasıl şarj edebilirim?” iken, elektrikli şarj istasyonları da tam bu sorunun cevabını bizlere sunuyor. Nasıl ki içten yanmalı bir otomobilin benzin istasyonuna ihtiyacı varsa, elektrikli araçların da şarj istasyonlarına ihtiyacı var.
Bir elektrikli aracın 150 kilometrelik bir mesafeyi kat edebilmesi için AC istasyonlarda araç marka ve modeline göre 2-6 saat süre ile şarj edilmesi gerekir. Ancak DC hızlı şarj istasyonları ile bu süre 20- 30 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşebilir. Özellikle uzun yol için kurulan hızlı şarj istasyonları, kısa bir sürede %80'e kadar şarj imkânı sağlar. Elektrikli araçların şarj süresi; aracın batarya kapasitesi, AC/DC şarjlanma gücü ve bağlandığınız istasyonun gücüne göre değişkenlik gösterir.
Elektrikli Şarj İstasyonu Kurmanız İçin 3 Sebep
1. Çevre Dostu
Elektrikli şarj istasyonları ve elektrikli araçlar, sürdürülebilir bir geleceğe yatırımdır. Fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır, çevre kirliliğini önlemeye yardımcı olur. Eşarj elektrikli şarj istasyonları, I-REC Sertifika sistemi ile enerjinin kaynağını belgeler ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanır. Eşarj elektrikli şarj istasyonları, global ısınmayı ve iklim krizini engellemeye katkıda bulunur.
2. Verim
Eşarj elektrikli şarj istasyonları enerjiyi en verimli şekilde kullanır. Enerji kayıplarını en aza indirir.
3. Yakıt Ve Bakım Maliyeti Tasarrufu
Elektrikli araçlar ile benzinli araçlara göre ilk günden itibaren yakıt ve bakım maliyetinden tasarruf edersiniz. Elektrikli araçlar sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yapar ve sürekli bir tasarruf sağlar. Binek bir aracın yıllık ortalama 30-40 bin km yol yaptığı ve piyasadaki elektrikli araçların modelleri dikkate alındığında; elektrikli araç kullanımı, yakıt harcamasında yaklaşık % 70-80’lere varan tasarruf sağlayabilir.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Özellikleri
Genel olarak tüm dünyada hızlı bir şekilde tüketilen petrol kaynakları, kaynakların azalması ile birlikte enerji krizleri yaşanması, fosil yakıtların çevresel olarak çeşitli sorunları beraberinde getirmesi ve daha pek çok etkenin sonucunda enerji sektörü de farklı ve yeni arayışlar içine girmiştir.
Sorunlara çözüm olması amacı ile geri dönüşüm şansı olan ve çevreye en az zararı verebilecek alternatif yöntemler araştırmaya alınmıştır. Araştırmalar ve incelemeler sonucunda elektrikli araçlar üretilmeye başlanmış ve bazı firmalar bu konuda hız alarak seri üretime geçme süreci izlemiştir.
Elektrikli şarj istasyonlarının özellikleri şu şekildedir:
- Yeni teknoloji olması açısından ilgi görür
- Diğer yakıtlara nazaran daha temizdir
- Diğerlerinden daha ekonomiktir
- Kolay ulaşılabilirdir
- Oldukça Güvenlidir
Üretim ve iletim sistemlerinin enerjileri kademeli olarak artırılırsa mevcut enerji alt yapı sorunları minimum seviyede olacaktır.